História Chilli
Chilli je známe ako jedna z prvých zdomácnených plodín v Strednej a Južnej Amerike. Z archeologických a ďalších výskumov je zrejmé, že išlo o niekoľko druhov chilli z rozdielnych oblastí v Južnej a Strednej Amerike, ktoré boli domestikované (používané) domorodými Indiánmi pred viac ako 7500 rokmi. Bolo používané predovšetkým na dochucovanie jedla.
Chilli sa však u Amerických kultúr využívalo aj ako medicína. Mayovia liečili pomocou chilli črevné problémy, bolesti zubov, kašeľ a nechutenstvo k jedlu. Zároveň bolo chilli populárne ako účinné afrodiziakum.
Samotná domestikácia chilli začala v období zhruba pred cca 7500 rokmi. Predpokladá sa, že domestikácia chilli prebiehala nezávisle od seba v rôznych regiónoch Strednej a Južnej Ameriky. Pričom samotný proces zdomácnenia nastal v momente, keď chilli dostalo privilegovaný status ako trpená burina. Neskôr pôvodní Indiáni začali na používanie vyberať rastliny podľa určitých znakov. Či už nevedome, alebo vedome, vyberali rastliny s lepšími vlastnosťami plodov, ako sú napr. veľkosť a sila pálenia. Najviac sa pestovalo chilli, ktoré malo plody ovisnuté nadol. Dôvod bol prozaický. Ovisnuté plody chilli (papričky) boli chránené pred vtákmi tým, že zostali zväčša schované pod lístím. Vďaka tomu mali možnosť dozrieť bez toho, aby ich vtáky zjedli alebo poškodili.
V nasledujúcich stáročiach vďaka úmyselnému výberu a riadenému pestovaniu došlo k vyšľachteniu nových druhov s jedinečnými charakteristickými vlastnosťami. Dôležité je zistenie, že divé chilli sú vhodné na kríženie prostredníctvom opeľovania s inými druhmi, zatiaľ čo kultivované chilli túto schopnosť nemajú. Ide o veľmi užitočnú vlastnosť, ktorá zaručuje, že ak sa na malej ploche pestuje viacero druhov chilli, nedôjde k strate ich jedinečných vlastností.
Už pred príchodom Španielov do Ameriky mali Indiáni vyšľachtené tucty odrôd chilli, ktoré predstavujú predchodcov súčasných odrôd. Indiáni aj bez pokročilých vedeckých poznatkov dokázali nielen vyšľachtiť nové odrody, ale ich aj botanicky pomenovať na základe ich tvarov, farby a chuti.
Mexiko a severná časť Strednej Ameriky sú pokladané za rodisko chilli druhu Capsicum annuum, a Južná Amerika za rodisko Capsicum frutescens. Tieto druhy boli ako prvé v 16. storočí importované do Ázie, kde sa udomácnili a stali sa najdôležitejšími druhmi.
Celkovo existuje 5 zdomácnených a 26 divých druhov chilli v rode Capsicum a všetky majú svoj pôvod v strednej a Južnej Amerike. Poznáme veľké množstvo odrôd. Niektoré druhy sa vyšľachtili do rôznych pestovaných odrôd, ktoré môžu byť jemné a sladké, ale tiež štipľavé a horúce.
Slovo chilli, ktoré sa dnes bežne používa pre označenie chilli papričiek, má svoj pôvod v jazyku Nahuatl, ktorý je pôvodným jazykom indiánov centrálnej časti Mexika.
Liečivé účinky chili
Chilli (Čili) papričky sú dnes bežnou a obľúbenou súčasťou nášho jedálnička. Málokto všakvie, že majú veľmi priaznivé účinky na ľudský organizmus a zdravie. Kapsaicín, ktorý sa v nich nachádza, je nielen zdrojom pálenia, ale má aj liečivé účinky:
1. predstavuje účinnú ochranu proti nádorovým ochoreniam, nakoľko ničí rakovinové bunky a zabraňuje rastu niektorých druhov rakovinových buniek napr. pri rakovine prostaty. Chilli je preto možné používať aj ako prevenciu proti rakovine prostaty.
2. je účinným prostriedkom pri chudnutí. Potláča chuť k jedlu a zrýchľuje metabolizmus
3. uľahčuje pri problémoch so zápchou, nakoľko stimuluje vylučovanie sliznice
4. jedna lyžička chilli má iba 4 kalórie a zaistí jednu tretinu doporučenej dennej dávky vitamínu C a 10 % vitamínu A
5. znižuje hladinu krvného cukru pri diabete
6. obmedzuje tvorbu tukových depozitov v tepnách a bráni vzniku krvných zrazenín
7. pomáha pri liečení trombózy a kŕčových žíl
8. podporuje krvný obeh
9. znižuje riziko vzniku žalúdočných vredov
10. predstavuje prevenciu proti ochoreniu srdca
11. riedi krv
12. zabraňuje bolesti hlavy, predchádza migrénam
13. uvoľňuje dutiny a pomáha pri zahlienení
14. vďaka antibakteriálnym vlastnostiam pôsobí ako prevencia chronických infekcií dutín
15. podporuje vylučovanie tráviacich štiav v žalúdku a žlčníku a tým napomáha s trávením tučných a ťažkých jedál
16. vo vhodnom množstve vplýva pozitívne ja na sliznicu čriev kde zlepšuje jej funkciu. Zároveň prekrvuje zažívací trakt, čím stimuluje látkovú výmenu.
17. stimuluje krvný obeh a prekrvuje celý organizmus
18. účinná pomoc pre reumatikov